Masažne tehnike

Medicinska masaža

Ovaj tip masaže smatra jednim od najučinkovitijeg tipa masaže jer se služi nizom sustavnih pokreta na tijelu s ciljem manipuliranja tjelesnim tkivima (kožom, potkožjem, mišića i mišićnom fascijom). Masaža se izvodi rukama u svrhu izravnog ili neizravnog djelovanja na mišićni i živčani sustav te cirkulaciju krvi i limfe. Medicinska masaža se primjenjuje prema dijagnostici i problemu zbog kojeg je osoba i došla na tretman. Ovakav tip masaže povećava cirkulaciju krvi po tijelu, što znači da donosi više kisika, a odnosi više štetnih tvari iz naših stanica. Ujedno, masažom možemo pomoći bolnim mišićima i zglobovima, povećati gipkost kože i tijela, tonirati mišiće, pospješiti otpornost organizma, djelovati antistresno.

SEO

Tao revital masaža

Kroz taoističku perspektivu te kroz istančani pogled na tijelo i poznavanje emocionalne anatomije tao revital masažom postižemo emocionalnu stabilnost. Ona se još nazva emotional stability massage. Smiruje tenzije unutar tijela, raspodjeljuje energiju, čini protočnost i stabilnost te oslobađa put strujanja energije. Pokret se u ovom slučaju provodi u smjeru meridijana, koji povezuju sve vitalne organe.

Akupresura

Izvorno potekla iz drevne Kine, dio je ayurvedskih učenja koja čovjeka vidi kao jedinstvenu i holističnu energetsku cjelinu. Akupresurna masaža objedinjuje pristup manualne i energetske terapije koja potiče tjelesno opuštanje, povećanje fizioloških funkcija i emocionalno rasterećenje. Uklanja bolove, stres i iscrpljenost koji se nakupljaju u tijelu. Opuštanjem muskulature oslobađa dislocirane kralješke, potiče detoksikaciju te vraća energiju i polet. Akupresura pretpostavlja postojanje određenih točaka na tijelu čijom se stimulacijom na linijama energetskog toka pozitivno utječe na cjelokupno funkcioniranje tijela.

Cross friction i funkcionalna masaža

Podrazumijevaju tehniku manualne masaže koju je uveo britanski ortoped James Cyriax. Temelji se na poprečnoj (cross) obradi mišića, okomito na smjer mišićnih vlakana.

Funkcionalna masaža je tehnika koja je proizašla iz manualne škole po Kaltenborn/Evjenth pristupu. Radi se o masaži s pokretom kroz funkciju mišića. Ovakav tip masaža preporučuje se ljudima koji osjećaju bol u leđima, imaju ograničen opseg pokreta vrata, bolne osjete koji se šire prema udovima ili koji imaju dojam napetosti u mišićima.

Refleksoterapija

Refleksoterapija se najprije koristila u tradicionalnoj kineskoj medicini još prije nekoliko tisuća godina, a glavna značajka je vjerovanje da u tijelu postoje razne specifične akupresurne točke na tijelu, a posebno su važne one na stopalu te refleksne točke na rukama.

Njihovim pritiskanjem možemo djelovati na opuštanje cijelog organizma i olakšavanju raznih tegoba. Povećavaju cirkulaciju te protok krvi, utječu na bolje raspoloženje i veći protok energije. Osim toga ovakva terapija pokazala se uspješnom i kod glavobolja, raznih poremećaja spavanja, problema s probavom, bolova u leđima.

Tibetanska masaža glave i vrata

Na početku tretmana polaznik leži glavom okrenutom prema dolje. Time se počinje sa stimuliranjem ramena i vrata pritiskanjem akupresurnih točaka i meridijana. Dolazi do opuštanja endokrinog sustava. Zatim se osoba okrene te se koriste eterična ulja divlje ruže i marelice. To su suptilna ulja, suha ulja koja stimuliraju mirisom, utječu na elastičnost kože, potiču jako duboko opuštanje. Pokreti se izvode od ramena prema vrhu glave s ciljem protočnosti energetskog meridijana kroz krvotok. Time se aktivira cijeli endokrini sustav, pokreće se reproduktivni sustav te probavni trakt.Osoba se nakon tretmana osjeća bistrije, fokusiranije i tako se postiže otklanjanje glavobolje, migrena, nesanice. Ponekad možemo rješavati post-covid situacije, gubitak mirisa i otvaranje sinusnih kanala.

Me tsa ili moxibution

Terapijska metoda u kojoj se koristimo ljekovitim travama u svrhu liječenja. Primjer je ljekovita trava artemisia vulgaris koja se stavlja direktno na oboljelo mjesto i polako zagrijava kako bi se pokrenula blokirana energija na oboljelom mjestu te područje oslobodilo bola. Terapija je uspješna kod slabe probave,, glavobolja, nakupljanja tekućine, osteoartritisa, reume. Također ljekovite biljke mogu se koristiti i u obliku štapića kojim se zagrijava ozlijeđeno mjesto na određeno vrijeme.